1. Kenalpasti menu & produk yang hendak ditempah, jumlah tetamu yang akan dijamu, kaedah penghantaran dan tarikh acara atau majlis.


2. Buat panggilan, SMS atau WhatsApp ke :

    No. Tel : 017 682 8372 atau 011 3705 8332


3. Setelah selesai tempahan dibuat, pihak kami akan memaklumkan jumlah keseluruhan harga yang perlu dibayar.


4. Buat pembayaran penuh secara TUNAI, depositkan atau transaksi secara elektronik ke akaun :

   

    Bank   :  CIMB Bank

    Nama  :  ARIFAHANI ENTERPRISE

    No. Akaun  :  1265 0000 7611 09


5. SMS No. Rujukan Transaksi dan simpan slip transaksi sebagai bukti pembayaran. Simpan resit jika bayaran dibuat secara Tunai.


6. Terima atau ambil tempahan pada hari dan tempat yang dijanjikan.


NOTA PENTING :

1. Penghantaran produk ke seluruh kawasan Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, Bangi dan kawasan-kawasan sekitarnya kecuali Shah Alam, Klang dan Puchong akan dikenakan caj minima RM30.00 untuk satu trip penghantaran. 


2. Bagi penghantaran selain kawasan-kawasan seperti yang disebutkan akan dikenakan caj bandar ke bandar (Klang ke destinasi) sebanyak RM1.00/km.


3. Pelanggan dinasihatkan membuat tempahan selewat-lewatnya 4 hari dari tarikh majlis atau tarikh untuk mengambil produk, ini bagi mengelakkan daripada berlakunya ketiadaan bekalan daging memandangkan daging yang kami gunakan amat terhad ditawarkan dipasaran.


4. Sebarang pembatalan tempahan mestilah dibuat selewat-lewatnya 48 jam atau 2 hari dari tarikh sepatutnya menerima tempahan. Ini kerana semua transaksi kami kepada pembekal adalah atas dasar TUNAI dan wang tidak akan dikembalikan sekiranya pembatalan dibuat kurang dari masa yang ditetapkan.


5. Setiap produk kami tidak mengandungi sebarang bahan pengawet. Bagi mengekalkan kesegaran, produk kami mestilah disimpan di dalam peti sejuk pada setiap masa apabila belum sedia untuk dipanggang.


6. Pelanggan juga dinasihatkan untuk memeriksa produk yang ditempah pada masa penerimaan untuk memastikan produk yang diterima adalah betul dan berada dalam keadaan sempurna. Pihak kami tidak bertanggungjawab sekiranya produk yang telah diterima rosak atau tercemar ketika berada di dalam tangan pelanggan setelah proses penerimaan barang selesai.


7. Setiap produk yang telah dijual tidak boleh dikembalikan semula.